Tarkoituksemme on esitellä kolmea tutkimaamme Casea: Aalto-yliopiston syntyä, Helsingin kaupungin sosiaaliviraston ja terveyskeskuksen yhdistämistä ja Tampereen korkeakouluyhteisön muodostamista. Kaikissa kolmessa tapauksessa olemme tutkineet henkilöstön sopeutumista keskittyen muutosprossin alkuvaiheeseen. On tärkeää tiedostaa, että osa aineistoista on kerätty jo vuosia sitten, eikä niiden pohjalta voi tehdä mitään suoria johtopäätöksiä organisaation nykyisestä tilanteesta. Kerätyistä kyselyaineistoista on nyt luotu vertailukelpoiset tunnusluvut, jotka mahdollistavat tapausten vertailun. Samalla tunnusluvut tarjoavat yleiskuvaa siitä, miten henkilöstö muutokset aluksi kokee, ja miten kokemukset mahdollisesti muuttuvat kahden ensimmäisen vuoden aikana.
Tarkemmat kuvaukset hankkeista ja kyselyjen toteutuksista on linkitetty kuhunkin tapaukseen erikseen. Kaikissa tapauksissa tehdyt kyselyt ovat olleet sangen laajoja ja tässä yhteydessä tarkastelu rajataan sellaisiin asioihin, joiden osalta vertailukelpoiset tunnusluvut oli mahdollista tuottaa. Tunnuslukujen muodostaminen ja niiden taustalla olevat kysymyspatteristot on tarkemmin kuvattu sivustolla kohdassa ”Seurantalomake”. Tunnuslukujen merkitystä on puolestaan avattu sivustolla kohdassa ”Yleistä fuusioista”.
Henkilöstölle suunnattujen kyselyiden lisäksi esittelemme Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kampusmuuttoa koskevaa laadullista tutkimusta. Lisäksi esittelemme tutkimusta, jossa selvitettiin Aalto-yliopiston opiskelijoiden mielikuvia yliopiston uudesta logosta ja näiden mielikuvien muutosta vuosina 2009-2016. Tampereen korkeakouluyhteisön osalta esittelemme laadullista tutkimusta, jonka aineisto kerättiin tutkimushankkeen aikana henkilöstön kanssa pidetyistä työpajoista ja haastatteluista.
Jokaisen Casen loppuun olemme koonneet lukijoita varten asiaan liittyvää tutkimuskirjallisuutta.